41. týdeníček 2015 – velké věci z mého týdne
Velké věci z mého uplynulého týdne (5.10. až 11.10. 2015). Všechny nejsou doslova velké. Ale pokud si člověk dokáže užívat maličkostí, tak i nepatrná chvilka ze života stojí za zmínku.
« Zobrazit všechny týdeníčky »
Pondělí
Tak Klára už pracuje v nové židovské restauraci Stern na ulici Hilleho. Uvnitř je ještě šrumec a zmatek, což je taky důvod, proč jsem se ještě nepodíval dovnitř, jen přes okno 😉 .
Čekání na Kláru jsem si zkrátil projížďkou v Lužánkách.
Úterý
Obrousil jsem a natřel samorost první vrstvou lodního laku. Byla to dřina, výsledek ale vypadá skvěle. Člověk by ani nepoznal, že je to dřevo.
Zbyla mi trocha laku Lazurol ze stolu z palet. Dřevo trošku zežloutlo, ale to nevadí.
Na Dráze se taky pracuje, Jíra brousila palety na postel.
Koupil jsem si fajn svetřík na zimu 🙂 .
Středa
Včera večer jsem přemýšlel, co budu dnes obědvat. Vymyslel recept (určitě už někdo takovou kombinaci vařil) a dneska jsem od rána vařil.
Levný, chutný a rychlý recept – přesně jak to máme rádi všichni. Chuťově mě pokrm překvapil, rád bych si to někdy znovu upekl. Tákžé, tady je recept!
Forestova zapečená zelenina s těstovinami
Ingredience:
- 500 g těstovin dle libosti – kolínka, farfalle, penne, fusilli (klíďo nějaký obyč)
- 200 g točeňáku nebo jakékoliv jiné uzeniny
- 2 x vejce
- 200 g sýru na posypání
- 200 ml smetany ke šlehání
- koření – pepř, sůl
- bylinky – já použil čerstvé i sušené oregano, bazalku, tymián
- zelenina – dle libosti cibule, rajčata, lilek, mrkev, česnek, cuketa, paprika
Postup:
Dáme vařit těstoviny. Mezi tím osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme točeňák a mrkev taktéž na kostky. Mícháme, dokud cibulka nezačne sklovatět. Opepříme, osolíme a sundáme z plamene.
Do této směsi nasypeme nakrájenou syrovou zeleninu, přidáme uvařené těstoviny a promícháme společně s bylinkami. Můžeme zakápnout oliváčem. Promazaný pekáč nebo zapékací místu naplníme po okraj.
Smetanu rozmícháme s vejci a pomalu nalijeme po celém povrchu těstovin se zeleninou. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem a pekáč přiklopíme.
Dáme do 180 °C předehřáté trouby na zhruba 40 minut. Dopékáme cca 8 minut na vyšší stupeň 200°C, aby vznikla mírně křupavá krusta. Hotové těstoviny můžeme posypat jarní cibulkou.
Tato kombinace ingrediencí vám zaručí tu správnou harmonii chutí 🙂 .
Fotografie k receptu: ingredience a směs před vložením do pekáče nebo zapékací mísy.
Směs zeleniny a těstovin v pekáči a směs posypaná strouhaným sýrem
Hotové po vytažení z trouby a sejmutí alobalu.
V mezičase, než jsem do trouby hodil druhý pekáč, mě přepadla potřeba fotit. A hned přišel nápad, realizace už tak složitá nebyla.
Příležitost čeká na ty, kteří se jí chopí a maximálně využijí. Nečekejte, protože příležitost je jako východ slunce. Když budete dlouho čekat, unikne vám.
Poprvé jsem se podíval za Klárou do restaurace Stern. Moc pěkně zařízený interiér.
Čtvrtek
Doma nás trápí ucpaný záchod. Lucie umí nejlépe napodobit tajemné zvuky, které vychází z oné mísy 😀 . A tak jsem se po sladké snídani odebral věnovat hořké pomstě toalety.
Po peripetiích se záchodem jsem jel do města nakupovat a shánět vinné kvasinky, abych mohl konečně zadělat na šípkové víno. Obešel jsem snad šest drogerií a kvasinky Vínka sehnal až v té poslední na Orlí. Až doma jsem se z návodu dočetl, že kvasinky musí být připraveny dva dny předem. Lišácky jsem tedy skočil vedle do zeleniny a koupil litr burčáku. Stary dobrý a nejlepší burčák musí přeci kvasit úplně stejně. Že mě to nedošlo dřív, stále je burčáková sezóna
Od vína toho raději moc neočekávám, protože ten, kdo moc očekává, bývá častokrát zklamán. Recept napíšu až za tři týdny, kdy by mohlo být víno hotové.
Dalo by se říci, že omylem, zároveň nezávisle jsem zavítal na pár půllitrů Hauskrechta ke Kláře do Sternu. Než jsem přijel, Benny mi stihl objednat. Jako doma 😀 .
Pátek
Na Dráze je nejvíc underground oldies chill na světě. Kluci přichystali a otevřeli posezení pod mostem, kde hraje dj Sabith 😀 Hraje se na oldschool automat flipper pinball.
Buči dnes zase řádil. Není nic skvělejšího, když člověk přijde ve 2 v noci domů a čeká ho úklid po šíleném psovi.
Till, zpěvák z mé srdeční kapely Rammstein dnes vypustil do světa nový klip svého solo projektu Lindemann – Fish On:
Sobota
Hey Dude! Hrajeme bowling jak Big Lebowski 😀 . V Cihelně v Krpoli.
Já hrál dneska podruhé v životě a zas tak špatný hody to nebyly. Ono to tam vždycky nějak spadne 😀 .
Mno, od profesionálů nás dělilo už jen takové to honítko pytlítko na koule 😀 .
Nakoupili jsme ingredience a jeli k nám vařit a strávit společný večer. Já jel na bicyklu a děcka autem 😀 .
Benny s Luckou uvařili kuře na paprice a jako sladkou tečku upekli mrkvový dort. Máme se jako prasata v žitě 😀 .
Na vlastní voči jsem viděl, jak to v té sra*ce topěj 😀 .
Neděle
Fotím věci na prodej na Aukru. Už mám vystaveno přes 100 věcí.
V klubu byla dnes velká psí návštěva 🙂 .
[…] Připravil jsem zapečené těstoviny se zeleninou dle osvědčeného receptu z 41. týdeníčku. […]
[…] mrtvou zeleninu podle osvědčeného receptu z 41. týdne 2015 […]