Recept na výrobu domácího šípkového vína
Úplně všemu předchází procházka do přírody pro šípky. Ideálně jednou pohlazené mrazem, ale můžou být i tvrdé i měkké. Vybíráme krásně červené, bez skvrn. Nejlépe se trhají škubnutím do boku.
Ingredience (na 4 l vína):
- 2 kg šípků
- 1 kg cukru (ideálně třtinový)
- 4,5 l vody
- 5 g vinných kvasinek (Vínka, Malaga apod. – koupíte v drogerii ) + 100% ovocná šťáva nebo 250 ml burčáku
Bude potřeba:
- demižon (5 l nejméně)
- trychtýř
- hadička ke stáčení
- kvasná zátka (za pár kaček v drogerii)
- velký hrnec
- lahve na víno + zátky
Postup:
Při přípravě bychom měli dát na co nejlepší hygienické podmínky. Pokud máte sušené kvasinky, je potřeba je předem připravit – rozmnožit dle návodu (viz foto), což trvá 3 dny. Tekuté kvasinky se dají použít rovnou, proto jsem i já využil burčákové sezóny. Někdo dokonce používá i klasické droždí do těsta.
V horké vodě rozpustíme cukr, mezitím opereme šípky, zbavíme je nečistot, stopky klidně necháme. Šípky zalijeme horkou vodou s rozpuštěným cukrem a necháme odstát do vychladnutí.
Teď přichází řada na kvasinky, které vmícháme do nálevu. Promíchanou směs nalijeme do nádoby ke kvašení – demižonu, který by měl být o třetinu větší, než přidávané množství. Nádobu ucpeme korkovou zátkou s dírkami, ideálně použijeme kvasnou zátku, která zabrání vstupu nežádoucí kyslíku a umožní vypouštění oxidu uhličitého
Demižon odstavíme mimo dosah slunečních paprsků a ponecháme v pokojové teplotě. Za několik málo dní budeme svědky onoho úžasného procesu, kvůli kterému to všechno děláme. Cukr se za pomoci kvasinek začne měnit na alkohol (a oxid uhličitý a další věci, které nás tolik nezajímají).
Občas nádobou zatřepeme a trpělivě čekáme, dokud probíhá bouřlivé kvašení. Jakmile více jak polovina šípků klesne ke dnu – víno je vykvašené a měli bychom přemýšlet o stáčení. Pokud nemáme průhledný demižon, můžeme konce kvašení poznat poslechem – už nebublá. V mém případě trvalo kvašení 38 dní. Doba kvašení je individuální a je potřeba ji hlídat.
Stáčení. Odstraníme kvasnou zátku a pozvolna stáčíme hadičkou za pomocí fyziky, samospádem. Hadičku nedáváme příliš ke dnu, aby nenasála usazeninu. Šípky se dají použít i opakovaně!
První ochutnávka. Pokud chutná, je vše v pořádku. Pokud se zdá trpčí, můžeme přidat cukr.
Zátkování. Před uzavření lahví korkem, nechal jsem je den větrat přikryté ubrouskem. Lahve jsem zazátkoval, korek musí být cca 2 cm nad hladinou. Případnému výbuchu jsem předešel ryskou na korek – kdyby se korek vzdouval, je potřeba delší větrání.
Všeobecně by mělo platit, čím starší, tím lepší, takže než to všechno vysušíte, odložte alespoň jednu lahvinku do archívu 🙂 .
Přikládám i fotografii návodu k použití kvasinek Vínka (ten ale určitě dostanete při koupi v drogerii).
ahoj, mohla bych se zeptat… zkouším šípkové víno podle tebe a příjde mi rpčí..ten cukr tam mám dát samotný nebo třeba rozvar?