Forest Trenz v lese

11. týdeníček 2016 – zápisy a fotky mého týdne

Velké věci z mého uplynulého týdne (14.3. až 20.3. 2016). Všechny nejsou doslova velké. Ale pokud si člověk dokáže užívat maličkostí, tak i nepatrná  chvilka ze života stojí za zmínku.

« Zobrazit všechny týdeníčky »

Pondělí

Samozřejmě, že jsem opět brousil nůž. Tentokrát na unašecím kotouči na vrtačce.

Broušení a výroba nože Broušení a výroba nože

Dneska byl překrásný západ slunce. Vylezl jsem na střechu a užil si jeho poslední okamžiky. Miluji tu kombinaci barev a světla nad střechami. Je to skvělý pocit.

Západ slunce nad městem Brno

Perspektiva střešního schodiště a srpek měsíce.

Střešní schodiště

Úterý

Koupil jsem jehličkové pilníky pro jemné dobrušování čepele pro usazení záštity. Přecházím na ruční broušení. Do smirkového papíru zabalím gumu na gumování a vznikne mi konvexní výbrus. Nakonec jsem se ale rozhodl pro plochý skandinávský výbrus, proto přejdu na tvrdší podložku.

Postup výroby nože

Od babičky jsem dostal sazenice paprik. Jsem rád, že babička s dědou mě v tom mém „zahradničení“ podporují 🙂 . Moje zahrádka se pořád rozrůstá. Na okně teď mám zasazený dub, zázvor a papriky. Na dvorku jahody a chilli papričky. Ještě dostanu rajčata, cibuli a česnek. Bylinky zasadím co nevidět 🙂 .

Sazenice papriky

Proč si v práci neuvařit pořádný kuřecí vývar? 😀 A proč ne rovnou kuřecí kousky na kari s rýží… Přijde mi hrozná škoda, když se dělá vývar a všechna zelenina a maso se potom vyhodí. Budeme tomu tedy říkat polévka a sníme všechno 😀 .

Kuřecí vývar Kuřecí kousky na kari

Minulý rok v srpnu jsem pořádal takovou sešlost všech přátel z Bystrce. Bylo to parádní, přišlo spousta lidí, které jsem dlouho neviděl a všichni si akci pochvalovali. Proto jsem se chopil organizace další akce. Tentokrát jsem pronajal chatu v Jedovnicích pro 25 – 30 lidí. No a opět to vypadá na bezva párty se super lidmi.

Chata Jedovnice slučák

Středa

Jedu do Bystrce k chirurgovi s výčnělkem na prstu po seknutí sekerou v lednu na Oslavce. Šustr není moc dobý doktor, všechno léčí Alpou, ale umí dobře napsat formulář pro pojišťovnu 😀 A takový doktor se hledá těžko. Naštěstí jsem zatím ze všech úrazů vyvázl bez trvalých následků. Rentgen byl negativní, takže mám jen narušenou okostnici, časem by to mohlo zmizet, nebo taky ne.

Pár hodin jsem strávil u dědy v dílně a pracoval na noži. Ještě pořád s úsměvem.

Výroba nože

Máma chtěla pomoct s tříděním kazet a cédéček. Vzpomínám na to analogové přehrávání hudby. Kolik starostí mi dělal kazeťák, který často vymotal celou pásku a já ji pak slepoval a tužkou namotával zpátky. Nejvíc jsem poslouchal Bee Gees, Shaniu Twain, Roxette, Yello. Tyto a další, ke kterým mám vztah si schovám. Zažil jsem diskety, cédéčka a DVD. Dnes frčí jen USB.

Hudba na kazetě Hudba na kazetě

Takt to vidíte, česnek od babičky už mám doma. Nevěděl jsem, že se dají jíst i ty zelené šlahouny. To bude bezvadná pomazánka 🙂 .

Česnek na zahrádce

V noci jsem nůž popustil v troubě. Na 200 °C hodinu a půl. Zakalený nůž díky tomu nebude tolik křehký a ztratí při tom trošku na tvrdosti.  Popouští se taky pro zamezení vnitřního pnutí a dalším jevům.

Výroba nože Výroba nože

Čtvrtek

Po včerejší rychlé domluvě, jsme se s tátou vydali na prozkoumání lomu za Ochozem. Počasí nám přeje a lokalita taky. Svítí sluníčko a opuštěný lom je na ohýnek jako dělaný. Lepší snídani ve všední den si neumím představit 🙂 .

Postavili jsme malou pícku z kamenů, rozdělali oheň a ohřáli snídani.

Snídaně na ohni Snídaně na ohni Snídaně na ohni

Po snídani káva s Jasenkou a úsměv na tváři 🙂 .

Káva u ohně Káva u ohně

Během deseti dnů stihl táta vyměnit nůž Gerber BG Ultimate s kombinovaným ostřím za hladké. Navíc je to nůž poslední generace a je perfektní. Možná kdyby měl stejné pouzdro, jako předchozí, bylo by to dokonalé.

Gerber Bear Grylls Ultimate Knife Gerber Bear Grylls Ultimate Knife Gerber Bear Grylls Ultimate Knife Gerber Bear Grylls Ultimate Knife

Zkoušeli jsme vyrobit tzv. finskou svíci. To je oheň rozdělaný mezi třemi kulatinami nebo rozštípnutým polínkem, které jsou k sobě svázané drátem. Chce to dostatečný prostor pro proudění kyslíku. Je to skvělá věc na vaření a zároveň bezúdržbový oheň. Vymysleli ho Sámové v Laponsku na severu Finska.

Výroba ohně finská svíce Výroba ohně finská svíce Výroba ohně finská svíce Výroba ohně finská svíce

Zpočátku se tomu moc nechtělo. Asi to bylo moc natěsno. Ale čadilo to pěkně.

Výroba ohně finská svíce Výroba ohně finská svíce Výroba ohně finská svíce Výroba ohně finská svíce

Fotka za analogu:

Táta

Další z primitivních dovedností. Rozdělávání ohně lupou. Chce to trpělivost a jde to.

Rozdělávání ohně lupou

Z jednoho kuřete jsem měl jídlo na tři dny. Vývar, kuřecí kousky a teď v česneku naložená stehýnka na ohni. Prvotřídní mňamka! Čekal jsem, že moje improvizované vidličky z větviček odpruží a vystřelí aspoň jedno stehno na druhou stranu lomu 😀 . Nestalo se.

Grilované kuřecí stehno Grilované kuřecí stehno Grilované kuřecí stehno

Nejlépe strávený slunečný den před prací.

Lom za Ochozem u Brna

Pátek

Dopoledne rozcvička s Roumenem. Stěhovali jsme mladý pár. Nádherné jarní počasí.

Snažím se vyvrtat díru do 5 mm tlustého nerezu na výrobu rukojeti nože. Nedaří se.

Nechal jsem si vytisknout pár fotek z posledních výletů. Strom v mlze je pro mě jedna z nejlepších fotek, které jsem vyfotil. Pokud se mi to nerozleží v hlavě, půjde na plátno.

Tisk fotografií Foto Forest

Sobota

Opět brousím. Škoda že nemám pásovou brusku, měl bych to hned. Padla už spousta brusných papírů. Za každým broušením je vidět vykonaná práce, to mám rád 🙂 .

Broušení výbrusu nože Broušení výbrusu nože Broušení výbrusu nože

Neděle

Den i noc před prvním jarním dnem strávím v lese u ohně. Jedu s Bučim do Borače 🙂

Vřesovec na skalce už září všemi barvami.

Vřesovec Vřesovec

Ranní kávu jsem si uvařil stylově – na finské svíci. Tato měla pořádný tah a hořela parádně.

Finská svíce Finská svíce Finská svíce

Valča našla v Bučim kamaráda

Valča Valča a Buči

Buči a táta

Poseděli jsme chvíli u ohně a po obědě jsme se s tátou rozloučili. Vydali jsme se na náš flek s píckou, kde strávíme noc.

Les

Tento strom je úžasný. Je krásně rostlý a slouží veverkám jako jídelní stůl. Hned vedle mě je hromádka vyzobaných šišek 🙂 .

Forest na stromě

Po příchodu na místo na mě čekalo nemilé překvapení. Pícka byla zbořená. Nejspíš vlastní tíhou a ne zásahem cizího člověka. Už podruhé tento rok si musím opravovat tábořiště.

Zbořené tábořiště Zbořené tábořiště

Fotka z analogu:

Spaní pod širákem

Nic na plat, nejprve jsem natáhl celtu, spíš pro pocit bezpečí, proti dešti by mě moc neochránila. Pak jsem v rychlosti postavil novou pec.

Tábořiště s ohněm Tábor v lese s ohněm

Oheň hoří, tábor je nachystaný, můžeme se projít po okolí. Buči je šťastný a já taky.

Se psem v lese Se psem v lese

Naše nová taneční choreografie.

Forest a Buči

Mám rád jistoty, proto jsem si raději nachystal víc dřeva, než spálím. U ohně je krásně teplo. Pec jsem postavil tak, aby odrážela teplo do přístřešku a kouř odcházel ven. Okolní teplotu mi připomíná jen krásně vychlazené pívečko. Již tradičně Kozel 10°.

Klobáska na ohni Klobáska na ohni

Je skvělé, že o půl 7 večer je ještě trochu světla. Dny se viditelně protahují.

U ohně v lese Brambory z popela

Blíží se úplněk, který signalizuje velikonoční pondělí další týden.

Spaní pod širákem Spaní pod širákem

Měsíc ozařuje les, spletité větve vrhají strašidelné stíny. Nedaleko se probudila sova. Houká a chystá se k lovu. Naopak já se chystám ke spánku, přiložím polínko a zalehnu.

Forest Trenz v lese

Že mi dáte lajk? 😉
12. týdeníček 2016 – zápisy a fotky mého týdne
10. týdeníček 2016 – zápisy a fotky mého týdne